Kastamonu Ziraat Odası > Haberler > 15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

15 EKİM DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler günü nedeni ile Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde toplantı yapıldı. Dünya Kadın Çiftçiler günü nedeni ile yapılan toplantıda Konuşan Kastamonu Ziraat odası başkanı Sayın Mehmet BUTUR; Tarımsal üretimde kadının emeğinin öneminden bahsederek tarımda çalışan 5 milyon 624 bin kişinin yarısının kadınların oluşturduğunu,Kırsalda çocukların bakımı ve ev işlerinin yanı sıra tarımın yükünün de kadınların sırtında olduğunu "2,5 milyon kadın çiftçimiz, günde 16-17 saat çalışıyor, üretime omuz veriyor, ülkenin gıda güvencesini sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bitkisel ve Hayvansal Üretimin ve Ürün kalitesinin artırılması için Kadın çiftçilerimize büyük görevler düştüğünü,bunun için kadın çiftçilerimizin düzenlemiş olduğumuz eğitim proğramlarına katılmalarını internet ortamında araştırmalar yapmasının öneminden bahsetti. Buzağı ölümlerinin %15 dolayında olduğunu bunun % 5’in altına düşürülmesi halinde Yurt dışından canlı hayvan ve it ithalatının ortadan kalkacağını ;

Küresel ısınma nedeni ile İklimlerin değiştiğini bu nedenle Tarımsal ürünlerin Tarım sigortalarının yaptırılmasının büyük önem arz ettiğini,Tarım sigortası  piriminin %50 sinin devlet tarafından karşılandığı konularında açıklamalarda bulundu.Tarımda çalışan kadınların yüzde 90 ‘nın Tarım Bağkuru  primlerin yüksekliğinden dolayı kayıt dışı olduğunu ve sosyal güvenlik kapsamına girmediğini belirten Başkan Butur Kadın çiftçilerimizin Tarım bağkuruna katılım oranlarının artırılması gerekliliğinden ve devletimizin kadın çiftçilerimizin bağkur piriminin en az yarısının devletimizde karşılanması talebinde bulundu.

Tarımsal ürünlerinin fiyatlarının istenilen düzeye gelebilmesi için  özellikle süt ve yoğurt tüketiminin artırılması gerekliliğinden bahsetti.Üzülerek bahsetmek isterim ki köy davetlerine gittiğimizde sofrada kolalı içecekler ikram edildiğini görüyoruz.Bizim milli içeceğimiz ayran ikram edilmelidir dedi.