Kastamonu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kastamonu Ziraat Odası > Haberler > “Devrekani’de pancarın rekoltesi 3-4 katına çıktı”

“Devrekani’de pancarın rekoltesi 3-4 katına çıktı”

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Şeker Fabrikası ve pancar ekimi konularında değerlendirmelerde bulundu. Kapalı sistem sulamayla birlikte Devrekani'de artan pancar ekimine dikkat çeken Butur, Obrucak ve Kırık Barajı'nın tamamlanmasıyla birlikte Kastamonu'da yaklaşık 50 bin dönümlük arazi de sulamanın daha rahat olacağını belirtti. Devrekani'de 3-4 yıl önce pancar rekoltesinin 27 bin ton civarında olduğunu hatırlatan MehmetButur, geçtiğimiz yıl itibariyle de bu rakamın 110 bin tona yükseldiğini söyleyerek, ''Bunun sebebi de Devrekani'de toplulaştırma yapıldı ve kapalı sistem sulamaya geçildi. İnşallah bu tür alanlarımız çoğalır. Başka ilçelerimiz de olur. Toplulaştırmayı çok önemsiyorum. Artık el gücüyle değil, her şey makineyle yapılıyor. Artık Türkiye'de de bu makineler üretiliyor.

Obrucak Barajı ve Kırık Barajı faaliyete geçtiği zaman Şeker Fabrikası'nın hammadde sıkıntısı olacağını düşünmüyorum.  Devrekani'de nasıl 3-4 katına çıktıysak diğer bölgelerde de sulama alanları olduğunda pancar ekimi artacaktır'' dedi. Obrucak Barajı ve Kırık Barajı'nıntarıma çok fayda sağlayacağını aktaran Butur, ''Obrucak Barajı'nda son aşamalara gelindi, Kırık Barajı'nda da bu sene çalışmalar tekrar başladı. 50 bin dönüm araziye katkı sunulacak. Neticede daha önce barajlar yapılırdı, araziler toplulaştırma yapılır kanallar açık yapılırdı. Şimdi öyle değil, Devlet Su İşleri yaptığı barajlar, sulama kanallarını evvela toplulaştırma yapıyor. Arkasından da kapalı sistem sulamaya geçiyor. Bu çok faydalı, rekolteyi arttırıyor'' diye konuştu.
http://www.aciksoz.com.tr/ekonomi/devrekanide-pancarin-rekoltesi-3-4-katina-cikti-h30419.html