Kastamonu Ziraat Odası

Kastamonu Ziraat Odası > Haberler > AYÇİÇEĞİ İLİMİZDE UMUT VERİYOR

AYÇİÇEĞİ İLİMİZDE UMUT VERİYOR

Stratejik bir ürün olan ayçiçeğinin ilimizdeki ekim alanları her geçen yıl artmaktadır.2022 yılında çks ye kayıtlı ilimiz toplamında 2,984 dekar il merkezinde ise 686 dekar yağlık ve çerezlik ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmiştir. Ayçiçeğinde verim yağlık ekimde dekara 200-250 kg çerezlikte ise dekara 400-450 kg arasında ürün vermektedir.Satış ve pazarlama anlamındada büyük avantajları olan ürünlerden olan ayçiçeği fiyatları üreticinin yeterli gelir elde edeceği seviyede tutulmaya devam ettiği takirde üretim alanları her geçen gün artmaya devam edecektir. Ziraat odaları birliği genel başkanımız Sayın Şemsi BAYRAKTARIN ’da önemle üzerinde durduğu ayçiçeği üretiminin hem çiftçilerimiz için hemde ülke ekonomisi için önemli katkı sağlayacağı muhakkaktır. Ülkemizde sıvı yağ tüketiminin %76 sının ayçiçeği kaynaklı olduğunu düşündüğümüzde ayçiçeğinin ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.