Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet BUTUR..Kastamonu elmasında rekolte beklentisi yüksek Kastamonu'da geçen yıl 12 bin tonda kalan elma rekoltesinin bu yıl 16 bin tona çıkacağı tahmin ediliyor.Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilde üretilen Amasya, granny smith, golden ve starking cinsi elmanın hasadının sürdüğünü söyledi. Geçen yıl il genelinde 10 bin 987 dekar alanda 12 bin ton elma üretimi yapıldığını belirten Butur, rekoltenin zirai don nedeniyle düşük kaldığını dile getirdi.
Kastamonu
Ziraat Odası Başkanı Mehmet BUTUR..Kastamonu elmasında rekolte beklentisi
yüksek
Kastamonu'da geçen yıl 12 bin tonda kalan elma rekoltesinin bu yıl 16 bin tona
çıkacağı tahmin ediliyor.Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, ilde üretilen Amasya, granny smith, golden ve
starking cinsi elmanın hasadının sürdüğünü söyledi.
Geçen yıl il genelinde 10 bin 987 dekar alanda 12 bin ton elma üretimi
yapıldığını belirten Butur, rekoltenin zirai don
nedeniyle düşük kaldığını dile getirdi.
Bu yıl ise 10 bin 962 dekar alanda yaklaşık 16 bin
ton elma rekoltesi beklediklerini ifade eden Butur, "Bu yıl iklim
şartlarının olumlu olması rekoltede artış sağladı. Bu artış çiftçimizi memnun
ediyor.
İlimizde elma, kalitesine göre 1,5 ile 3 lira
arasında değişen fiyatlardan alıcı buluyor. Meyve suyuna gönderilen elmanın
kilogramı ise 35 kuruş ile 50 kuruş arasında değişiyor. Bu fiyatlar üreticimiz
açısından oldukça güzel." dedi.
Elma üreticisi Hasan Kahyaoğlu da rekoltenin geçen
yıla kıyasla çok daha iyi olduğunu vurgulayarak, "Kastamonu'da daha çok
Amasya elması tercih ediliyor. Bu yılki verim bizi mutlu etti. Yere dökülen
elmayı pekmez ve meyve suyuna 40 ile 50 kuruştan satıyoruz. Dalından topladığımız
elmayı ise kilogramını 3 liraya kadar satıyoruz." diye konuştu.