Kastamonu Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kastamonu Ziraat Odası > Haberler > Kastamonu Kendir Ekimi Yeniden Başlıyor.

Kastamonu Kendir Ekimi Yeniden Başlıyor.

Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur, Kastamonu Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) öncülüğünde yıllar sonra tekrar ekimine başlanacak olan kendir hakkında değerlendirmelerde bulundu. 'Benim çiftçim kendir eker' ifadeleriyle çiftçinin bu arzı karşılayacağını söyleyen Butur, önceden bir muhatap olmadığı için kendir ekiminin problem olduğunu fakat artık bu sorunun da ortadan kalktığını kaydetti. İleriki aşamalarda 10 bin dönüme kadar kendir ekiminin gerçekleşeceğini sözlerine ekleyen Başkan Butur, ilk etapta Devrekani, Taşköprü ve Merkez'de ekim yapılacağını belirtti.

 Son yıllarda Kastamonu'da kendirin gündemde olduğunu hatırlatan Butur, geçmişte söylediği 'Kastamonu çiftçisi kendiri üretir, ama muhatap olması lazım' ifadelerini hatırlatarak; “Aslen Kayserili olan bir iş adamımız İstanbul'dan geldi. Bununla ilgili bir fabrika kuracaklar. Hatta makinelerin bir kısmını da aldıklarını söylediler. Aşağı-yukarı, tam kapasite çalıştıklarında kendir ekimi 10 bin dönüme kadar çıkacak” dedi. “HASADI DA YATIRIMCI YAPACAK” Çiftçiyle yatırımcılar arasında sözleşme yapılacağına da dikkat çeken Mehmet Butur; “Çiftçinin ektiği birçok ürün artık sözleşmeli, tohumu da yatırımcı verecek, hasadı da onlar yapacak. Çiftçi ise sadece ilaçlamasını yapacak. Kendir artık, çiftçi için avantajlı bir ürün olacak” diye konuştu.