Kastamonu Ziraat Odası > Haberler > UNLU BİT ZARARLISI ve MÜCADELESİ

UNLU BİT ZARARLISI ve MÜCADELESİ

İlimiz Devrekâni ve Taşköprü yolundaki köyler ağırlıklı olmak üzere temmuz ağustos aylarında çiftçilerimizden ağaçları beyaz unumsu bir toz sardığı şikâyetleri aldık. Bunun üzerine Kastamonu Ziraat odası Tarım danışmanları olarak ilgili bölgelerde incelemelerde bulunduk ve numuneler aldık. Bunun un biti zararlısı olduğunu teşhiş etsek de örnekleri Ankara’da analiz ettirdik ve zararlının un biti olduğunu doğrulanmış oldu. Unlu bitler, yapraklar ve ağaç üzerinde beyaz kabarık mum oluştururlar. Aynı zamanda bitki özsuyunu emerler. Ağaçları ve meyveleri yapışkan unsu bir madde ile kaplayarak fotosentezi olumsuz etkilerler. Ağaç ve varsa meyvelerini pazarlanamaz duruma getirirler.

İstilacı bir tür olup çevrede ağaç sağğını ve gelişimini azaltırlar. Kışı çoğunlukla yumurta ve yumurtalı ergin olarak ağacın gövde çatlakları arasında, yumurtasız ergin ve larva olarak da sürgün uçları arasında beslenerek geçirirler. Her bir dişinin bıraktığı 300-400 yumurta ilkbahar aylarında havaların ısınması ile birlikte açılır ve çıkan larvalar öncelikle yapraklarda ve sürgünlerde özelikle de iki bitki organının birbirine değdiği yerde beslenir ve zarar verirler.İlaçlama dönemi geçmiş olduğu için çiftçilerimize bu ağaçları işaretlemelerini ve ilkbaharda ilaçlama dönemi ile birlikte etkin maddesi Malation yada Chlorpyrifos ethy Etkin Maddeli ilaçlarla ilaçlama yapmalarını tavsiye etmiştik. Ağaçlarında bu hastalığı tespit etmiş olan çiftçilerimiz ağaçlarının tamamen kaybetmemek ve kendi yâda komşularının ağaçlarına yayılmasını önlemek için bu ilaçlama işlemini ilkbaharda ivedilikle gerçekleştirmeleri gerekmedir. Dileyen çiftçilerimiz daha detaylı bilgi ve ilaç tavsiyeleri için Odamız tarım danışmanlık birimine başvurup detaylı bilgi alabilirler.